Czy filtrowanie wpływa korzystnie na wodę

Jaki dzbanek do wody wybrać – Dafi czy Britta?
Luty 26, 2018

Czy filtrowanie wpływa korzystnie na wodę

Czy filtrowanie wpływa korzystnie na wodę

Niektórzy robią to z oszczędności, inni by ograniczać dewastację planety poprzez plastik. Coraz częściej wybieramy dzbanki i butelki filtrujące, a zamiast kupowania wody butelkowanej, korzystamy z domowej kranówki. Czy to jest rzeczywiście zdrowie i jakie właściwości korzystne dla organizmu ma filtrowanie wody za pomocą urządzeń DAFI?

Woda zawsze pod ręką

Na pewno znasz to uczucie, gdy męczy Cię ogromne pragnienie, a w butelce zostało kilka kropel ulubionej wody. Jedynym rozwiązaniem jest iść do sklepu- tylko czy masz na to siłę i chęć? A co powiesz na rozwiązanie pozwalające mieć dobrej jakości wodę zawsze pod ręką? Taką możliwość daje filtrowanie wody w dzbankach, butelkach oraz za pomocą filtrów przepływowych. Nie dość, że woda jest zawsze pod ręką, to ograniczasz tym samym kupowanie i utylizację plastiku, a w dalszej perspektywie jego produkcję. Surowca tego w 2016 roku wyprodukowano aż 322 miliony ton! Dla lubiących oszczędzać- litr filtrowanej wody kranowej to koszt jedynie 10 groszy!

Jakie właściwości posiada filtrowana woda kranowa

W jaki sposób woda w dzbankach i butelkach DAFI jest filtrowana? Otóż tego typu filtry tworzy węgiel aktywowany lub żywica jonowymienna. Węgiel aktywowany, pozyskiwany z łupin orzecha kokosowego, pozwala pozbyć się z wody chloru oraz wszystkich jego pochodnych, poprawia jej zapach i walory smakowe. Filtrowanie wody filtrem z węglem to więc świetny sposób na dobą jakościowo i smakowo wodę, którą można wykorzystać do gotowania, przygotowywania posiłków dla dzieci i niemowląt, parzyć dzięki niej gorące napoje czy pić na surowo. Filtry zawierające żywicę jonowymienną dają gwarancję pozbycia się z wody metali ciężkich, np. ołowiu i miedzi oraz wpływają na redukcję twardości wody. Ale pozbywanie się niechcianych substancji czy niepożądanego smaku lub zapachu to jedno. Bogata oferta filtrów DAFI pozwala także na polepszanie składu wody kranowej. Dzieje się tak przy użyciu np. w dzbankach filtrujących filtrów Mg+ wzbogaca wodę w jony magnezu czy pH+ – podnosi pH wody oraz nadaje jej ujemny potencjał oksydacyjno- redukcyjny, oczyszcza wodę z chloru.

Czy filtrowanie wpływa korzystnie na wodę? Jak widać filtrowanie wody kranowej to niemal same zalety- zwłaszcza, gdy wodę w naszym domu piją wszyscy lub większość domowników. Jest to ekonomiczny sposób na wodę o dobrym smaku, miękkości i wzbogaconą o cenne minerały, którą można wykorzystywać do wielu domowych czynności. Filtry stosowane w dzbankach i butelkach DAFI poza wyżej wymienionymi korzyściami poprawiają także wygląd wody, która zyskuje zupełną przejrzystość i idealnie prezentuje się tym samym na rodzinnym stole.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies (ciasteczek), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Ok